Ultrahang vizsgálatok

Ultrahang vizsgálatok

I. trimeszterben

Első koraterhességi diagnosztikus vizsgálat: terhesség felismerése az első jelentkezés alkalmával, ez az ún. nulladik szűrés. Hüvelyi vagy hasi ultrahang vizsgálattal kimutatható a terhesség, ikerterhesség, terhességi kor meghatározása végezhető nagy pontossággal, elhalt terhesség, bevérzések, méhen kívüli terhesség gyanúja, diagnózisa, illetve eltérések a kismedencében.

Az első 12 hétben a terhesség megállapítása után általában 2 hetente szoktak ultrahang vizsgálatokat végeztetni a nagyon gyakori bevérzések és magzati elhalások miatt, melyek tünetmentesek is lehetnek. Célszerű telt hólyaggal érkezni a vizsgálatra, ahol vaginális (hüvelyi) UH-fejjel rendelkeznek, ott üres hólyag mellett jobb a képminőség.

Az első szűrővizsgálat, mely általában hüvelyi ultrahangvizsgálat (ritkán hasi) a 12-13. héten esedékes. Célja a kóros állapotok felismerése (fejlődési- és kromoszóma-rendellenességre gyanús jelek) és a pontos terhességi kor meghatározása.

II. trimeszterben

A 18-20. héten hasi ultrahang vizsgálat AFP birtokában, illetve ha történt biokémiai szűrés, abban az esetben a markerek eredményeinek birtokában történik. Célja a fejlődési- és kromoszóma-rendellenességre gyanús jelek, kóros állapotok, lepényi rendellenességek felismerése és a terhességi kor pontosítása.

III. trimeszterben

A 30-32. héten célja a magas kockázatú csoport kiemelése (növekedési zavarok, krónikus oxigénhiány, későn megjelenő fejlődési rendellenességek) a további észlelés és/vagy doppler vizsgálatok céljából.

A 36-38. héten célja a magas kockázatú csoport kiemelése a szülésvezetés megtervezése céljából. A következőkről nyújt információt: magzati fekvés, lepény helyzete és érettsége, magzati méretek, magzatvíz mennyisége, előző császármetszés hegvonala, köldökzsinór helyzete.