Vizsgálatok

Végzendő vizsgálatok

A terhesség megállapítása szülész-nőgyógyász szakorvosi feladat!
Vizsgálatok

– hüvelyi vizsgálat
– colposcopos és cytológiai (rákszűrés) vizsgálat
– emlők vizsgálata a terhesség megállapításakor és 20-25. hét között
– ultrahangvizsgálat, szükség esetén terhességi teszt
– terhesség megállapítása, terhességi kor maghatározása, a szülés várható időpontjának (terminus) kijelölése
– hüvelyváladék tisztasági fokának vizsgálata szükség esetén
– életkor (37 éves kor a fogamzás pillanatában) és anamnézis alapján szükség esetén genetikai tanácsadásra utalás

Szövődménymentes várandósság esetén az ellenőrző vizsgálatok (tanácsadás) célszerű időpontjai (kicsi rugalmasság megengedhető):

– 26-28. hétig | havonta 1 alkalommal
– 33-34. hétig |  2-3 hetente 1 alkalommal
– 35. héttől | heti 1 alkalommal

Fontos hogy a várandósság gondozásba vétele minél hamarabb megtörténjen, célszerű akkor jelentkezni a védőnőnél, amikor már ultrahang vizsgálat során az embrió szívműködését igazolni tudták. Ez kb. a 7 hetes terhességi kor.

I. Kórtörténet felvétele

Az anamnézis felvétele rendkívül fontos! Ez határozza meg a várandósság besorolását az esetleges veszélyeztetett csoportba.

Szülészeti anamnézis

Ide tartozik az előző terhességek kórtörténete, különös tekintettel a kóros terhességekre, illetve a nemi szervekre vonatkozó anamnézis.

Családi anamnézis

A várandóst és magzatát károsító a várandós nő környezetében előforduló tényezők (pl. teratogén hatású tényezők: dohányzás, drogok, alkohol, vegyszerek, sugárzás), illetve a várandós és párjának családban előforduló örökletes és egyéb betegségek is fontosak.

Általános anamnézis

Itt szerepet játszhat a várandós nő és párjának életkora, korábbi betegségek, fertőzések, műtétek, illetve egyéb kórtörténeti adatok, melyek hátrányosan befolyásolhatják a várandósság kimenetelét. Ilyen lehet például a munkakörülmény, szociális helyzet, életvitel vagy meddőségre vonatkozó korábbi anamnézis is.

II. Társszakmák szakorvosi vizsgálatainak igénybevétele az anamnézis alapján

Kezdeményezhetik a különböző társszakmák vizsgálatait (pl. genetikai tanácsadás, szemészeti vizsgálat, kardiológiai vizsgálat stb.) és ezek alapján kell dönteni a terhesség kiviselhetőségéről, a kezelésről és az ellenőrzések gyakoriságáról.

III. Rutin laborvizsgálat

Teljes vérkép, We, vizelet általános+üledékvizsgálat, májfunkció, vesefunkció, vércsoport és ellenanyag vizsgálat, Wassermann, hepatitis B-(HBsAg) vizsgálat, esetleg kiegészítve az alapbetegség miatt szükséges egyéb vizsgálatokkal.

Vércsoportszerológiai vizsgálatok:

– Rh (D) pozitív terhesnél az első trimeszterben és a 33. terhességi héten, de  bizonyos esetekben háromszor a várandósság alatt.
– Rh (D) negatív terhesnél, ha nincs kimutatható ellenanyag, akkor az első, második és harmadik trimeszterben kell vérvétel (12-16., 25-27., 33-36. héten).
– Rh (D) negatív terhesnél, ha van kimutatható ellenanyag, az antitestet azonosítják, antitest titert néznek indirekt Coombs módszerrel, apai antigént is vizsgálhatnak, UH ellenőrzés, sz.e amniocentezisre (magzatvízvétel) kerülhet sor. Ellenanyag termelés esetén az ellenőrzés időpontját a leleten feltünteti a vérellátó állomás.
– Rutin vérvétel (haemostatus meghatározása) trimeszterenként 1 alkalommal, illetve 38 hetesen (vérkép, vesefunkció, májfunkció, vizeletvizsgálat).
– 35-37 hetes kor között, illetve ha fertőzés gyanúja vetődik fel, vagy koraszülés az anamnézisben, ill. fenyegető koraszülés tünetei esetén aktuálisan hüvely-cervixváladék tenyésztés levétele javasolt, majd ezen eredménye birtokában célzott kezelés.

IV. Belgyógyászati és fogászati vizsgálat kezdeményezése

Ha a háziorvosnak belgyógyász vagy családorvosi képesítése van, helyben elvégezheti a belgyógyászati vizsgálatot, mely tartalmazza a következőket:

⦁ anamnézis felvétele
⦁ fizikális vizsgálat
⦁ vérnyomásmérés
⦁ pulzusszámolás
⦁ EKG
⦁ testsúly és testmagasság mérése

Mindezek alapján a családorvos is elvégzi a várandós rizikóbesorolását, melyet a várandós gondozási könyvben rögzít.

Vizsgálatok a II. trimeszterben

Szűrővizsgálat (hasi ultrahangvizsgálat)

-16 hetesen a korábban kötelezően levételre kerülő AFP vizsgálatot eltörölték a laborban. Ha még nem történt meg eddig, akkor HbsAg vizsgálat is történik. Amennyiben vagy a kórtörténet, vagy a terhes életkora indokolja, úgy az invazív genetikai vizsgálatra is ebben a terhességi korban kerül sor (16-18. hét amniocentezis).

-18-20. héten hasi ultrahang vizsgálat (régen AFP birtokában, illetve ha történt biokémiai szűrés, abban az esetben a markerek eredményeinek birtokában).  Célja a fejlődési- és kromoszóma-rendellenességre gyanús jelek, kóros állapotok, lepényi rendellenességek felismerése és a terhességi kor pontosítása.

-18-22. héten II. trimeszteri kötelező szakorvosi vizsgálat szakrendelői orvos (MSZSZ szakorvos), választott orvos, terhespatológiai ambulancia orvosa által.

-20-24. és 36-38. terhességi héten esedékes a hüvelyváladék tisztasági fokának meghatározása. Elterjedt gyakorlat, hogy a 35-37. hét között tünetmentes esetben is, vagy terhelő előzmény miatt cervixváladék vagy hüvelyváladék tenyésztést végeznek, a streptococcus infekció lehetőségének kimutatása céljából és amennyiben pozitív a lelet, akkor kezelésre kerül sor.

-26-28. hét között rutin szűrővizsgálat az OGTT vagyis a terhességi cukorbetegség szűrése. Éhgyomri vércukorvizsgálatot követően 75 grammos cukoroldatot kell meginni (Orális Glükóz Terheléses Teszt), majd ezt követően 2 óra múlva ismételten vércukor vizsgálatot kell végezni. Kóros, ha az éhgyomri vércukor érték 5,4 mmol/l feletti vagy a 120 perces érték 7,8 mmol/l feletti.

Amennyiben terhességi cukorbetegségre hajlamosító rizikófaktor igazolható a terhesség megállapításakor vagy az első várandósgondozáskor, családban diabetes mellitus, 32 év feletti anyai életkor, előző terhességben terhességi diabetes jelentkezése, kóros elhízás, glucosuria (cukorvizelés), lényegesen több magzatvíz vagy korábbi terhességből nagysúlyú, halott vagy fejlődési rendellenességben szenvedő magzat született, akkor a 16-20. hét között és a 34. héten is szükséges az OGTT vizsgálat elvégzése.

Vizsgálatok a III. trimeszterben

-30-32. hét | hasi ultrahang vizsgálat
Célja: a magas kockázatú csoport kiemelése a további észlelés és/vagy doppler (magzati keringés ellenőrzése áramlásméréssel a magzati ereken) vizsgálatok céljából. Növekedési zavarok, krónikus oxigénhiány, későn megjelenő fejlődési rendellenességek észlelhetőek.

-30-32. hét körül III. trimeszteri szakorvosi vizsgálat

-36-38. hét | hasi ultrahang vizsgálat
Célja a magas kockázatú csoport kiemelése a szülésvezetés megtervezése céljából. Magzati fekvés, lepény helyzete és érettsége, magzati méretek, magzatvíz mennyisége, előző császármetszés hegvonala, köldökzsinór helyzete állapítható meg.

-38-39. hét körül III. trimeszteri második szakorvosi vizsgálat
NST vizsgálat: 35. héttől heti 1x (az új várandósgondozás szerint csak 38 hetes várandóssági kortól)

-39. héten 2x, terminuson túl naponta NST vizsgálat

-Flowmetria (magzati erek, azaz aorta, köldökzsinór és sz.e. bizonyos agyi erek áramlásának vizsgálata) 38. terhességi héten, illetve terminus után 2-3 naponta

-Amnioscópia (magzatvíz vizsgálata zöld szín mentes hidegfénnyel) amennyiben kivitelezhető terminuson túl 2 naponta (az új várandós gondozási protokoll sajnos eltörölte ezt a vizsgálatot)

Terhestanácsadás

– előzmények kikérdezése és testmagasságmérés az első tanácsadáson
– testsúlymérés
– pulzusszámolás
– 16-20. héttől magzati szívműködés ellenőrzése
– haskörfogatmérés (manapság már csökkent a jelentősége)
– a méh kontraktilitásának ellenőrzése
– magzatmozgás számolás biztosítása a 34. héttől
– symphysis-fundus (szeméremcsont és a méhtest felső vége közötti) távolság
– terhesség külső tapintásos vizsgálata
– vizeletvizsgálat: fehérje, genny, cukor, aceton (vegyi vagy tesztcsíkos vizsgálat) sz.e vizelet üledékvizsgálat, illetve vizelettenyésztés
– tanácsadó orvosi vizsgálat, hüvelyi vizsgálat a méhszáj záróképességének ellenőrzésére, illetve a hüvelyváladék magítélésére nem feltétlenül szükséges minden ellenőrző vizsgálat során